El dissabte 15 de juny Horta de Sant Joan va organitzar la segona edició del Festival Xalera. Recordem que aquesta és una iniciativa de la Secretaria General de l'Esport amb seu a Terres de l'Ebre que té per objectiu compartir, conèixer i gaudir d’aquest patrimoni comú que tenen els pobles que hi ha a les Terres de l’Ebre, el Matarranya i el Baix Maestrat.
En aquesta ocasió, com diem, ha estat l’ajuntament d’Horta de Sant Joan qui ha pres la iniciativa i ha deixat el llistó molt alt de cara a properes edicions. La implicació de l’entramat associatiu de la població ha estat clau per l’èxit de la jornada. Una jornada que s’iniciava a les 10:30 del matí amb un recorregut lúdic encapçalat pels geganters i els joves grallers de la població, i seguida per una gran participació del veïnat i de visitants. Diferents carrers i places emblemàtiques de la població han estat els escollits per a fer breus competicions de birles i exhibicions de bèlit, i tota mena de jocs tradicionals com ara el cementiri, el drac, l’un, dos, tres pica paret, la pesta alta, el tello, curses de pedres i de cames lligades, jocs cantats de saltar a corda, Sant Joan de les Canadelles, Passa el pont...
L’itinerari matinal va acabar a la plaça de l’Església amb la visita de l’exposició «El joc a Horta, de la tradició a la modernitat». Es tracta d’una exposició realitzada a partir d’una extraordinària experiència que es va dur a terme a la població el 2005, en el marc de la FestCat (escola d’estiu de jocs tradicionals) en la qual es va proposar al veïnat reproduir el conegut quadre Jocs d’infants (1560) del pintor Pieter Brueghel aprofitant el meravellós escenari renaixentista de la població. Ara, vint anys més tard, aquesta exposició que es podrà veure fins a finals de mes a l’antiga presó, torna a Horta per tal que aquells protagonistes puguin recuperar records i rememorar jocs.
Aquesta segona edició d’Horta de Sant Joan ha posat les bases per a la consolidació de Xalera, com una “alternativa” a les formes habituals de fer activitat física a partir dels jocs i dels balls tradicionals, promovent l’ús lúdic dels espais públics de socialització i confirmant que amb la complicitat i implicació de l’associacionisme i, en aquest cas, de l’ajuntament es poden generar interessants activitats lúdiques compartides.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada