Com sabeu aquest bloc no sols és per a donar informació del nostre llibre, també és un aparador on anar deixant testimoni dels usos que ha tingut i té la canya en qualsevol àmbit de la vida. Avui us presentem una curiositat lúdica. Es tracta dels canutets de canya que s'utilitzaven per a realitzar un particular joc d'aposta a través de les conegudes auques.
Les auques són uns fulls de paper on hi ha impreses il·lustracions de temàtica diversa: països del món, edificis curiosos, banderes, escuts, històries, contes, abecedaris, plantes, animals... i fins i tot jocs. A Catalunya aquests fulls, molt atractius a la mirada infantil i molt econòmics, van gaudir de gran interès entre la població infantil -i també adulta-, dels segles XVIII i XIX. Cap al primer terç de segle XX van caure en desús i van ser substituïts per postals, cromos, contes il·lustrats i altres diversions.
Aquest joc que presento el podeu trobar al Museu Etnològic de Barcelona, situat a la Muntanya de Montjuïc. Les canuts de canya servien per a guardar-hi, enrotllats i sense que es veiessin, els rodolins o vinyetes retallades d'una auca. Aquestes que veiem a la imatge són d'una auca d'un Abecedari imprès a Barcelona el segle XIX.
La dinàmica del joc era senzilla. Es tractava d'una mena de loteria en la qual cada participant feia la seva aposta damunt l'auca i la sort feia la resta ja que s'anaven traient els canuts, d'un en un, a mesura que anava avançant el joc.
Per cert, si voleu saber moltes més coses sobre auques i conèixer un munt de recursos per a treballar a l'aula o a l'esplai amb les auques no us podeu perdre el llibre: L'auca de jocs d'Ascó.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada