Joguines i instruments populars i tradicionals fets de canya

dijous, 16 de maig del 2019

Quina canya! Joguinetes, amb il·lusió i paciència

L'amiga Glòria Tomàs i Nus ha tingut a bé escriure un article d'opinió glossant el llibre Quina canya! Joguinetes que acabem de publicar. L'article va aparèixer al diari lleidatà La Mañana del dimecres 15 de maig:


Miqui Giménez i Biel Pubill són els autors de Quina canya!Joguinetes editat per l’Associació Cultural Lo Llaüt,  amb els suports de l’ Ajuntament d’ Ascó i el micromecenatge amb Verkami.
 Voldria destacar quatre aspectes d’aquest llibre fet amb amor, il·lusió i paciència.
En primer lloc, posar en valor que es tracta d’ un llibre il·lustrat, cuidat al detall que, com a tal, combina el codi visual i el lingüístic. Amb un format atractiu: colorista i endreçat, convida a gaudir-lo perquè ensenya joguines i instruments de diferents països, formes i materials i, transmet una sensació d’ordre,  mètode i harmonia.
En segon lloc, evidenciar que  és un text instructiu i, com a tal, ensenya els passos  per  elaborar instruments i joguines amb la canya que podem trobar fàcilment a la natura. Aquesta part instructiva, molt clara i precisa, s’acompanya de les imatges seqüenciades que il·lustren el procés de creació, i els apunts dels  materials i eines necessaris, així com la utilització de la joguineta o instrument. El llibre s’estructura en dues parts: els instruments i les joguinetes. En total, són vint-i-vuit instruments i trenta-dos joguines fets amb canya, la gran majoria de caràcter popular.
Quina canya! Joguinetes aconsegueix, doncs, aquest doble objectiu: el gaudi de la imatge i la construcció dels objectes proposats.
El tercer aspecte remarcable del llibre és la voluntat de casar tradició i modernitat. En efecte, les peces proposades van acompanyades d’un codi QR que dona accés a un vídeo  en què es contextualitza l’instrument o la joguina de canya. Els espais triats són asconencs. Hi surten espais emblemàtics de la vila: Cal Cavallé, les Perxes de Ca Pere Sans, Les Portetes, El Castell, El Pas de Barca... Carrers, places i entorns naturals i patrimonials d’aquest municipi de la Ribera d’Ebre. La perspectiva de la vila se’ns mostra des d’un punt elevat o arran d’Ebre i les preses són elegants i detallistes (s’hi ensenya un picaporta, el nom d’un carrer, en bona part dels vídeos,  els carrers de la vila apareixen  amb la cara neta després d’un xàfec oportú, per citar tres exemples del que estem dient). És amb els nens i nenes que els fan anar que les joguines, totes elles fabricades pels autors, adquireixen vida.
En quart lloc, valorar que al darrera de cada peça hi ha anys d’estudi i  recull del  món del joc i la música populars. Els autors segueixen la feina d’ etnòlegs i folkloristes clàssics i de renom, com són els catalans Ramon Violant i Simorra (1903-1952) i Joan Amades (1890-1959) i, altres perfectament ressenyats en la bibliografia del llibre.
El treball de Miqui Giménez i Biel Pubill arriba per augmentar aquesta feina de testimoniatge i conservacionisme que es proposen els treballs etnogràfics. Som    davant un treball seriós i molt meditat que té el plus de donar-nos a conèixer i oferir-nos instruments i joguines amb una voluntat també pedagògica,  socialitzadora i dinamitzadora.
A Quina canya! Joguinetes hi trobarem joguines i instruments viscuts i estudiats amb els quals s’ha fet jugar i es vol fer jugar.
Glòria Tomàs i Nus


Agraïm moltíssim les paraules que ens dedica i la bona crítica que fa de la publicació que, creiem, és un recurs interessantíssim per a treballar a les escoles, centres cívics, tallers i, és clar, per a gaudi de les persones que els agrada el treball manual i la creativitat.
Gràcies, Glòria!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Altres usos de la canya: assecar el peix

Des de l'inici d'aquesta aventura amb la canya com a fil conductor hem estat recollint no sols instruments populars i joguinetes fet...