Joguines i instruments populars i tradicionals fets de canya

dilluns, 3 de juny del 2019

Una variant de l'escopeta de canya

 
Durant la Mostra d'Arts i Oficis celebrada el maig a Ascó vaig tenir ocasió de xerrar una estona amb en Ramon Sans, canyisser jubilat d'Ascó, qui va ensenyar-me com, de petit, es feia les escopetes de canya mentre esperava al seu pare que acabés les feines del defora.
 Als vídeos es veu la destresa d'aquest àgil artesà que sempre ha treballat amb la canya:


Aquest model d'escopeta s'assembla, per la forma, a la que vam recollir en Miqui Giménez i jo mateix al llibre Quina canya! Joguinetes que fa tot just un mes que ha sortit publicat, tanmateix, com veureu en les explicacions i en el resultat final, aquesta escopeta disparava trossos de canya -no pas pedretes o petites llavors-.


El model fet per Ramon disposa d'un gallet decoratiu, sense funcionalitat, a diferència del que nosaltres vam recollir.

Amb el model d'escopeta que ens mostra Ramon, per a poder disparar, cal practicar una obertura al canó de l'escopeta -cal esberlar-la-. Un cop fet aquest tall cal preparar la munició, per això es tallen petits trossos de canya als quals se'ls fa, amb la navalla, una mica de punta a cada extrem -com si fossin els coneguts "bòlits", els quals sortiran disparats un cop es premi a l'extrem de l'escopeta. 

Fixeu-vos, doncs, que el món de la canya dóna per a molt, i que no hi ha un únic model en les joguines a realitzar, sinó tants com imaginació i creativitat tingui cadascú!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Altres usos de la canya: assecar el peix

Des de l'inici d'aquesta aventura amb la canya com a fil conductor hem estat recollint no sols instruments populars i joguinetes fet...